Share je fuck-ups: zo slaan we wat misverstanden plat

share je fuckups by lisan

 Als ik scroll door mijn Linkedin feed stuit ik regelmatig op een succesverhaal van iemands afstuderen, een geslaagde ondernemer of een boeklancering met veel glamour. Dit is natuurlijk de ideale (online) omgeving om even te laten zien hoe ‘hands-on’ we wel niet zijn en hoe lekker het gaat met onze carrières. Ik gooi even een paar quotes over de schutting die me zo nu en dan in het oog springen:

“Na 5 jaar sta ik hier, met mijn diploma in handen. Ik kijk terug op een mooie en leerzame tijd. Via deze weg wil ik mijn begeleider enorm bedanken voor alle aandacht waardoor ik mijn masterthesis op de rails wist te zetten. Nu zet ik bij deze ook direct een lijntje uit: wie helpt mij aan een prikkelende job?”

“Mijn compagnon en ik lanceerden deze week ons boek met hierin ons ondernemingsverhaal én de weg naar succes. Wat begon als een grap tijdens de wekelijkse bila groeide uit tot een mooi concept. Ik ben er trots op hoe we dit samen hebben opgetuigd!”

De duizendpoot op Linkedin

Daarnaast mogen we onszelf graag zakelijk profileren. We zorgen er in ieder geval altijd voor dat ons profiel er bijzonder gelikt uitziet. Vervolgens verkondigen we hier hoe energiek, idealistisch en creatief we wel niet zijn en dat we zeker niet achteruit deinzen voor wat werkdruk of verandering. Ook sommen we een aantal eigenschappen op waar we bíjzonder in uitblinken: mensen verbinden, het tackelen van problemen en het verkrijgen van draagvlak. We zien daarnaast de ZZP’er nog wel eens voorbijflitsen met minstens 5 kernkwaliteiten achter zijn of haar naam. Van spreker tot schrijver tot oud-topsporter tot ondernemer én videomaker, om maar wat te noemen. Het is wat.

Deel je onhandigheden!

Ik denk wel eens: waarom schieten we niet eens wat vaker een paar onhandigheden (dit zijn de fuck-ups waar ik het over wil hebben) in op de sociale media? Zou ook wel eens leuk zijn als we een paar blauwtjes door onze tijdlijn fietsen. En goed voor de likeability. Gooi daar een keer een balletje van op, over een onafgemaakte studie of een mislukt sportief doel. Wat heeft het je gebracht? Zeg maar, minder loze kantoortermen en meer eerlijke verhalen. Misschien zeggen we dan met minder woorden, veel meer. Dat zou heel wat misverstanden platslaan, wat mij betreft. Volgens mij zijn we namelijk niet altijd zo zeker van onze zaak. Te bedenken dat twintigers en dertigers tegenwoordig nog wel eens bezwijken onder de keuzestress en prestatiedruk. Misschien zet ik binnenkort wel ‘twijfelaar, gelukszoeker en chaotisch’ op mijn profiel, dat dekt naast mijn sterkere kanten de lading ook wel namelijk.

Share gewoon eens je fuck-ups, zou toch fucking vet zijn? Niet lullen maar poetsen wordt wat minder lullen en minder oppoetsen. En volgens mij geldt ook: zonder tegenslag geen succes. Dan valt er misschien ook wat meer te lachen.

Kantoortermen en fuck-ups

Lees ook mijn post over het vormgeven van ons droomleven door te swipen, hoe we onze nieuwe liefde meer dan ooit te voren onder de duim lijken te hebben én hoe we onszelf regelmatig in de steigers zetten voor een stijlvolle Instagram plaat. 

Geef een reactie