Er was eens een millennial-meisje met backpackerbudget die op vakantie ging naar de Malediven

malediven

Hoe is het om op vakantie te gaan naar de Malediven met niet ál te veel geld op de bank? Wat als je zonder gelegenheid gaat (denkend aan de honeymoon)? Waar kan je naast de buitenproportioneel-luxe resorts naar toe? Kan je op eilanden bewoond door de lokale bevolking nog steeds extreem witte stranden verwachten? Ga je met foto’s-die-ogen-als screensavers naar huis? Ik, als millennial-meisje met backpackerbudget boekte deze vakantie. Voor ik weg ging had ik wel wat associaties bij het land: bounty stranden, felblauwe wateren en extreme luxe: suites op zee, jacuzzi’s, spa’s en picknick eilandjes. Ging dit op, of niet? Ik bezocht het eiland Thoddoo en vertel je hoe het was!

Het (onbewoonde) eiland Thoddoo

Het gros van de tijd dat we op de Malediven verbleven, waren we op het eiland Thoddoo. Thoddoo is een kleinschalig eiland, met een oppervlakte van ongeveer 2000 vierkante meter, ten noordoosten van Male. Het heeft zo’n 1900 inwoners. De bevolking op Thoddoo is overwegend Islamitisch, maar zijn wel erg ontvankelijk voor toeristen met een andere (religieuze) achtergrond. Van november tot april is het hier hoogseizoen, wij waren eind augustus op het eiland. Je kunt je indenken, er waren niet erg veel vakantiegangers op het eiland te vinden (op een georganiseerde groepsreis, een paar couples en mijn reisbuddy en ik na). Perfect als je de chaos van de westerse wereld even wilt ontvluchten, wat dat betreft. Het verblijf deed me weleens denken aan het liedje ‘onbewoond eiland’ van kinderen voor kinderen.

Wij fietsten vaak op kleine schattige fietsjes rond het eiland, ik was helemaal in mijn element op mijn roze mini-fiets. Op dit eiland spotte ik maar 1 auto. Iedere dag fietsten we van de highlight over in de andere, met als favoriet: de bikini beach. Wegens geloofsovertuigingen is er een speciaal strand voor gasten. Ik voelde me écht een ere-gast kan ik je vertellen, het toeristenstrand was zo mooi. Voor je bij het strand aankwam, liep je eerst door een poort van jungleachige begroeiing. Dit moest het paradijs wel zijn, wat een entree. Oordeel zelf maar:

Wat was er in en rondom het eiland te doen? Duiken, snorkelen, dolfijnen-safari per boot, een boottour naar een ander eiland, wakeboarden en waterskiën. Zelf heb ik niet gedoken want ik moet eerlijk toegeven, ik ben niet echt een heldin onderwater. Het koraal langs de kust was wel een prima terrein. Je kwam er allerlei kleurrijke visjes tegen én met geluk zwom je zomaar een schildpad tegemoet!

Plantages & food

We hebben ook nog een tour gekregen door de plantages. 75% van het fruit dat verkocht en gegeten wordt op de Malediven, komt van dit eiland. Thoddoo wordt ook wel het watermeloen-eiland genoemd, op de Malediven zeg je ook wel ‘keraa’ in plaats van watermeloen. Bij het ontbijt kregen we vaak een stukje geserveerd, jummy! Je moet hier soms erg zoeken naar een cosy restaurantje want wegens het opkomende toerisme is er nog weinig horeca. De kok in ons guesthouse maakte gelukkig erg veel lokale lekkernijen. Regelmatig werden we ’s ochtends verblijd met een populair Maldivisch ontbijt: roti met kokosnoot-sambal en tonijn. Op onderstaande foto dan weer Aziatische bonen, maar wel goed voor de eiwitten (altijd blijven denk aan de proteïne, zelfs op vakantie). Tijdens het diner serveerde men de delicatesse van het eiland: gebarbecuede verse-visjes.

Kortom, wil je naar dit eiland, dan krijg je veel vrijheid, natuur, unieke snorkelervaringen, duikplezier (voor de liefhebber), rust en gebraden visjes. Ja, je zal hier veel stelletjes tegenkomen maar uiteraard is het ook leuk om in een andere hoedanigheid af te reizen. In ieder geval een hele unieke eiland-ervaring (en kreeg ook altijd wel een beetje de Robinson-feeling op het strand). Wees erop voorbereid voor je gaat: de ferry’s en het verblijf zijn wel een duur grapje (tenminste, als je ervoor al een behoorlijke reis hebt gemaakt, zoals ik). Desalniettemin, je gaat zeker met foto’s-die-ogen-als-screensavers naar huis. Meer lezen over reizen? Ik schreef ook een blog over het zuiden en Arugam Bay in Sri Lanka.

Geef een reactie