3 keer detecteer de dementoren (lees: energiezuigers) in je leven

Je dacht lekker een middag op het terras te gaan zitten met een prettig metgezel. Wat bleek? Je hoorde met name een drie uur durende klaagzang aan van de persoon naast je, die zich een identiteitscrisis bevond. Na een lange tijd kwam er nog geen wedervraag. Shit, dit was niet per se hoe jij jouw middag chillen had voorgesteld. Aangezien het gesprek veelal bestond uit een eenzijdige zendstorm richting jou. Een ding stond vast, je kreeg er vrij weinig energie van. Ook wel een negatieve instantie die eigenlijk het overgrote deel van jouw energie opzuigt: ik noem het de dementor. Je kent ze wel, van Harry Potter. Hoe detecteer je deze energiezuigers? Wat zijn het voor types? En hoe ga je ermee om?

  1. De lamgeslagen eeuwige single die verdrinkt in eenzaamheid

“Wanneer kom ik nou iemand tegen die écht voor me gaat?” vraagt ze je. In het gedachtengoed van de eeuwige single lijkt de liefde simpelweg niet voor haar weggelegd. Alles gaat namelijk altijd, maar dan ook altijd fout. Net als het leuk wordt, loopt het op de klippen. Van mislukte scharrel hopt ze naar mislukte scharrel en niemand lijkt haar waarde echt te zien. Wat een deceptie.

Hoe hier mee om te gaan? Geef haar een goede reminder, ze mag echt van zichzelf houden. Beur deze vriendin op wanneer het kan, want, onzekerheid is een groot onderdeel van het datingsproces dat weten we allemaal. Zeker door de online datingwereld (lees hier daarover meer).

Maar, daarna heb je ook echt je best gedaan. Visualiseer een muur tussen jullie twee zodat haar ‘bad vibes’ niet op jou hoeven door te dringen.

  1. De extraverte buitenkant-vriend die nou eenmaal graag over zichzelf praat

“Heb je het al gehoord? Ik ga zo lekker op het werk, je wilt het niet weten. De baas ligt aan mijn voeten, mijn promotie tevens ook. Jeetje, dit weekend ook zo’n lekkere partypic gescoord in de ChinChin. Mijn Instagram gaat weer als een gek, wat zeg ik als een tierelier. Die boomie’s werken altijd zo prettig ook, direct een hit.”

Het eerste halfuur denk je nog, wat leuk voor je! Tot het zover doorslaat dat zijn kook- en bedkwaliteiten ook uitgebreid aan bod komen, want hij wil absoluut bescheiden blijven maar het doet de harten van vele vrijgezellen sneller kloppen.

Voelt het gekletst van een vriend en vriendin meer aan als op gezwets op de grens van narcisme? Bedenk dan dat eigenlijk iedereen weleens onzeker is, zelfs mensen die nogal een air over zich heen lijken te hebben. Daarbij, je hoeft er niet per se wat aan te hebben, wat deze persoon jouw meldt. Gelukkig zit hij of zij in ieder geval goed in zijn of haar vel. 

  1. De doemdenker

Wanneer je de doemdenker tegen het lijf loopt, begint deze persoon al snel te ratelen over alles wat er tegenwoordig wel niet mis gaat. De veranderende tijdgeest, robots die ervoor zorgen dat we zelf niet meer nadenken, binnen de kortste keren worden we zelf nog een robot, want ja vierkante ogen krijg je zeker als je een rechthoekig apparaat (lees: smartphone) als je naaste behandelt. Het weer de laatste tijd, dat zonnetje in begin maart, dat is ook echt niet de bedoeling. Met niemand valt tevens nog te connecten want we zijn zo individualistisch geworden. Een begroeting op straat kan er toch wel af? En dan nog die verkiezingsuitslag met grote verdeeldheid in het land. Hoe moet dat nou?

Bedenk dat de doemdenker waarschijnlijk het een en ander achter de kiezen heeft en zich gewoon af en toe zorgen maakt. Adviseer hem of haar om weer eens naar de vogeltjes te luisteren bij het opstaan. Niet iedereen kan de nou eenmaal zorgeloos door het leven gaan. Deze persoon geeft in ieder geval wel om veel dingen, op een eigen manier.

Voor jou is optimisme is in dit geval de meest geschikte tegenspreuk. Én, tune vooral even uit als het doemdenken je even teveel wordt. 

4.  So, what now? 

Verder, zijn we allemaal natuurlijk wel eens chagerijnig. Dat is helemaal prima. Of vol van onszelf. Ook prima. Heb je een off-day? Ga dan lekker met een bak Ben & Jerry’s op de bank zitten in je eentje een potje huilen. Of bel je vertrouwenspersoon en praat erover. Zonder klaagzang, maar vanuit kwetsbaarheid. Dat helpt nog wel eens, voor een beetje empathie. Zorg in ieder geval dat je niet in onnodig please-gedrag vervalt. Dat is zonde van je eigen goede vibes. Word enenergiezuigers de baas.

Je weet wat je te doen staat, Expecto Patronum! Einde.

energiezuigers

Geef een reactie