Imposter syndroom: wat kan ik eigenlijk écht?

imposter syndroom

Al starend naar je diploma vraag jij je af: wat kan ik nu werkelijk met deze degree?

Je wilt je inschrijven als freelancer, maar durft jezelf nog niet als expert te positioneren want bezit je wel de juiste competenties? Is je werkervaring niet nog wat mager?

Of, je hebt het gevoel op werk in Mike zijn Suits karakter te zijn gestapt. Je vreest ieder moment gesnapt te kunnen worden als fraudeur. Je zit daar dan wel zo leuk achter je spliksplinternieuwe werklaptop, maar met vlagen heb je géén idee wat je aan het doen bent. Bovendien, ben je doodonzeker: heb je wel het recht op deze functie?

Zijn dit gedachtes die wel eens door jouw hoofd spoken? Of doen bovenstaande situaties zich weleens voor in jouw carrière? Don’t be sad en stop doubting. Je hebt waarschijnlijk af en toe last van imposter syndroom, blijf lezen om meer te leren!

Imposter WHAT?

Denk je nu: leuk die verklaring voor mijn onzekerheden, maar wat houdt imposter syndroom in?

Een stukje context: het woord ‘imposter’ staat voor bedrieger. Imposter syndroom is geen ziekte of officiële diagnose, maar omvat wel een serie persoonlijkheidstrekken. Voor iemand met een imposter mindset zijn gevoelens van twijfel, onkunde en ’t idee te hebben een fraudeur te zijn bekend.

Ondanks bewezen mentale- en fysieke prestaties kan iemand het gevoel hebben weinig hard skills te bezitten. Imposter-ervaringen komen (vaker) voor bij hoogopgeleiden met een perfectionistsiche karakter. Bovendien, blaken deze personen niet bepaald van het zelfvertrouwen. Imposter syndrome is all about insecurity!

Millennials kampen ook met deze onzekerheid, Forbes schreef er een artikel over. Doordat ze zich con-ti-nue vergelijken met anderen, komt deze onzekerheid naar boven (nu maakt social media het vergelijken ook wel erg makkelijk). In de millennial-bubbel lijkt namelijk iédereen bezig te zijn met excelleren. Mensen die druk zijn met cum laude-afstuderen of het uitvoeren van extra curriculaire activiteiten vliegen je werkelijk waar om de oren.

Hoe kan je het idee dat je éérst meer moet doen, behalen of presteren voor je wat waard bent op de werkvloer los laten? Drie tips om af te komen van je onzekerheid en om deze limiterende gedachtes gedag te zeggen!

1. Zeg de perfectionist gedag!

Hoe kan je die imposter mindset op mute zetten? Het wordt tijd om afscheid te nemen van je perfectionistische gedrag. Vaak brengt het je nergens, je verkrampt er slechts door. Kijk eens naar wat je intrinsiek motiveert. Ga doen wat je leuk vindt! Why not have a little fun? Daarbij, mag je nog leren, groeien en bloeien. Ja, dit kan zeker gepaard gaan met plezier! Stop je tijd te verdoen door naar die denkbeeldige lat boven je hoofd te staren, die lat is er in feite niet. Die bedenk jij. Verlaag de verwachtingen van jezelf en begin gewoon met het hebben van plezier.

2. Waar ligt jouw kracht?

Kijk naar wat je al onder de knie hebt of waar je talenten liggen. Zijn er dingen waarvan je in een flow komt, waar je creativiteit helemaal de vrije loop krijgt? Waar je van nature gewoon fucking goed in bent? Waarom focussen op onmogelijke uitdagingen als je veel meer energie krijgt, en groei boekt, door met je talenten bezig te zijn.

Vraag jezelf af: waar ben ik nu echt goed in? Dit kan iets heel kleins (maar ook heel groot) zijn of iets waarvan je in de eerste instantie niet dacht het te kunnen toepassen op werk. Denk aan humor, overredingsvermogen, empathie, enthousiasme en leergierigheid. Dit zegt daadwerkelijk iets over jou en jouw houding (die houding, die gaat je verder helpen)!

Je bent overigens zoveel meer dan alleen je hard skills, denk aan je overal presance. Hoe kom je over? Welke indruk laat je achter bij mensen? Weet je mensen goed te overtuigen en mee te krijgen? Maak je snel contact met mensen?

3. Vraag je af waar die onzekerheid vandaan komt

Waar komt die onzekerheid eigenlijk vandaan? Ligt het aan een de directe collega die bakken met werkervaring heeft waardoor jouw zelfbeeld wat wordt gekrenkt. Ligt het aan de omgeving en de sfeer op je job? Misschien is het goed eens na te gaan of de prestatiedruk op je baan echt zo hoog is óf dat je deze druk zelf hebt gecreëerd in je hoofd.

Laat die gekke gedachtes niet zomaar in je koppie dringen. Is namelijk helemaal niet nodig. De enige die je bedriegt, dat ben jijzelf. Je bent al goed genoeg (heel cliché, maar wel waar). Het betekent overigens niet dat jij je ambitie maar moet laten varen. Maar vergeet niet om het leuk te hebben met je collega’s op het werk. Van samenwerken kan iedereen wat leren én dan zet je gezamenlijk het hele imposter-idee de deur uit.

Meer over carriere lezen? Op Linkedin kunnen we er ook wat van, vergelijken. Lees mijn pleidooi voor het sharen van je ‘fuck-ups’.

Geef een reactie