Op vakantie naar Cyprus? Vijf weetjes over dit eiland

cyprus vakantie

Afgelopen november ontvluchtte ik samen met mijn vriend de regen in Nederland. Het land van bestemming? Cyprus! Het mooie is, op minder dan 5 uur vliegafstand kom je al aan op dit eiland. Het is er in November nog vrij zonnig (lees: 24 graden) en je wordt verblijd met borden vol Grieks lekkers. Om daarna boordevol te zitten. Wij verbleven in Paphos, een havenstad gelegen in het het zuidelijke deel van het eiland. Dit deel wordt bewoond door de Griekse Cyprioten. Heb je ook interesse om naar dit eiland gelegen tussen Turkije en het Midden-Oosten te gaan? In dit reisverslag deel ik informatie over het eiland, het eten, de stad Paphos, het verkeer en over eiland-mythes. #nospon

Maak je klaar voor Griekse Mezedes

Smulpapen opgelet! Zorg dat je klaar bent om Griekse Mezedes te proeven. Mezedes bestaat uit allemaal hapjes. Eigenlijk is het de Griekse variant van tapas maar dan mediterraans. Mezedes komt voort uit een traditie waarbij verschillende vrienden en families de keuken in duiken. De Grieken hebben heel wat kennis over hoe je mediterraans kookt. Vertrouw mij maar. Of je nu een vegetariër, pescotariër of vleesliefhebber bent: Mezedes heeft het allemaal. Dolmades, Tzatziki, vers gebakken visjes, moussaka en Griekse gehaktballetjes in tomatensaus. Jam! Doormiddel van al deze knusse gerechtjes ontdekten we de lokale keuken.

Dineer in het oude Paphos

Waar kan je leuk dineren op Cyprus? In Paphos old town, vlakbij de bushalte, spotten wij een paar veelbelovende stekjes met uitzicht op zee. Het oudere gedeelte van de stad heeft meer te bieden dan het toeristische centrum, wat ons betreft. Je vindt hier hippe, levendige en lokale tentjes om te vertoeven. Een fijn bezoek voor iedere foodie. Zie hier een kiekje van zo’n traktatie:

Zwemmen voor goddelijke looks en liefde

Liefde gaat dus door de maag. Naast Mezedes, boek je in Cyprus absoluut succes in de liefde! Wat je waarschijnlijk nog niet wist over Cyprus is dat Aphrodite, de godin van de liefde en de schoonheid, hier is geboren. Nog altijd spreken de Cyprioten over haar bestaan. Cyprioten wijden niet alleen woorden aan deze godin maar ook bijzondere daden. Langs de kustlijn nabij Paphos vind je Aphrodite’s Rock. Dit zou de plek zijn waar Aphrodite bij haar geboorte uit de zee is gerezen. De legende luidt dat wanneer je bij middernacht rondom deze befaamde rots zwemt, je forever young blijft. Wie wil dat nu niet? Regelmatig zwemmen er nog steeds mensen naar deze rots. Alles voor de liefde én goddelijke looks.

Of ik dit ook gedaan heb? Nah, wel nam ik met mijn vriend een duik bij ondergaande zon in de zee aan de voet van ons hotel. Hopelijk kan ik nu ook op Aphrodite’s zegen rekenen.

Van november tot maart is het ‘winter’

Voor we vertrokken verwachtte ik lange dagen. Met een lekker avondbriesje zouden we de zon zien ondergaan, dacht ik. In november bleek het in Paphos ook gewoon ‘winter’ te zijn. Dit wil zeggen: om half 5 was de dag al weer om en werd het donker. Na dit uur was er in de steden en op toeristische plekken niet veel meer te doen. Niet getreurd: overdag lig je gewoon met 24 graden op een bedje te tannen, dus niets om over te mopperen. Je hebt ’s avonds in ieder geval de tijd om even een boekje te lezen.

Ook van plan om na het hoogseizoen een vakantie te boeken? Vertrek in oktober en de temperatuur tikt zo nu en dan de 30 graden nog aan. In december is de zomerse pret wel écht voorbij en is de winter óók in Cyprus, echt begonnen.

Rijd als een maniak

Vroeger goed opgelet bij je verkeersexamen? Mooi! Vergeet op deze vakantie alleen even hoe je dacht te moeten oversteken. Aangezien Cyprus voor de eerste wereldoorlog bij Groot-Brittannië hoorde, rijden mensen hier links. Dat bleek af en toe voor wat verwarring te zorgen. Goed om in je achterhoofd te houden bij het huren van een auto. Voordat je je ‘per ongeluk’ ontpopt tot een spookrijder. Vroom, vroom. Toch Famke?

Gelukkig zijn alle hotspots en (toeristische) attracties prima bereikbaar met de bus. Paphos heeft een busstation waar je veel kanten mee op kunt, voor een prikkie.

Reis door de tijd

Nabij Paphos liggen bijzondere culture hotspots verhuld. Zo bezochten wij tijdens ons verblijf ‘The Tombs of the Kings’, een grote begraafplaats voor de Griekse adel. Een beetje creepy? Geen zorgen. Je ziet vooral oude tombes gebouwd in Romeinse stijl. Op een steenworp afstand van ons hotel lag een archeologisch park. Tijdens de opmars van de Romeinen werd er in Paphos geregeerd over het eiland. Verwonderend liepen we rond het dorpje, waar nog zóveel intact was. Je spotte er een theater (een Romeins Odeon), een vuurtoren en een tal aan mozaïeken over Achilles en Aphrodite. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ervaren.

Zo, vijf weetjes over Cyprus voor als je van plan bent het eiland op te zoeken. Je bent helemaal klaar voor vertrek (en als je een zwemdiploma hebt krijg je jouw leven lang geen rimpels). In het na seizoen bivakkeer je tussen wat ouder publiek maar je wordt wél met zon, veel liefde en Griekse lekkernijen overgoten.

Nog meer reisverslagen lezen? Neem hier ook eens een kijkje!

Geef een reactie